Pages

18 Mayıs 2014 Pazar

Yayla Çorbası



Konya'da yoğurt çorbası yaparken mutlaka süzme yoğurt kullanılır. Marketlerdeki hazır yoğurtları galiba hiç görmedim babamın evinde. Damak tadımın böyle gelişmesinden mi bilinmez, Konya'dan taşındıktan sonra hazır yoğurtlarla yapılan yayla çorbalarından hiç lezzet alamadım yıllarca. Ama bu çorba süzme yoğurtlu eski çorbaları hiç aratmadı. Zannediyorum ki nedeni uzun bir süredir yoğurdumu evde mayalamam. Artık mayalaya mayalaya yoğurt özlü bir hale geldi. Tavsiyem biraz ekşittikten sonra kullanmanız. Hafif ekşi bir yoğurtla yapılan yayla çorbası çok farklı oluyor. Değişik tarifler var ama çoğunun yapımı zor. Genellikle pirinç ayrı bir yerde haşlanıyor, yumurta terbiye gibi sonradan ilave ediliyor. Hiç gerek yok. Yarım asırlık anne tarifini iç rahatlığıyla sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler:

3 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 kaşık un
1 çay bardağı yıkanmış kırık pirinç
2 litre su
1 kase haşlanmış nohut(Yoksa mühim değil)
Tuz

Sosu için:

4 kaşık tereyağ
Nane, kırmızı pul biber

Yapılışı:

Tuz, nohut ve pirinç hariç tüm malzemeleri tencerede iyice çırpın. Ben bu aşamada blender kullanmayı tercih ediyorum. Çok pürüzsüz bir kıvam yakalıyorum böylece. Daha sonra pirinci ilave edip orta derecedeki ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Pirinçler yumuşadığında çorbanız hazır demektir. Tuzu ve varsa haşlanmış nohutu ilave edin, birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatın.

Sos için önce tereyağını bir tavada iyice kızdırın. Altını kapatıp baharatları ekleyin ve servis esnasında çorbanıza ilave edin. Şifa olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Followers