Pages

18 Mayıs 2014 Pazar

Ev Yapımı Döner



Malumunuz internette çok döner tarifi var. Tabi Türkiye'de yaşayan arkadaşların araştırdığını zannetmiyorum. Herkesin yakınında bir dönerci vardır. Gurbet pek çok zorluğu içinde taşısa da bana kattığı maddi manevi çok şey var. Bunlardan biri de mutfak kültürü galiba. İleride yakınımda bir dönerci olsa dahi bu tariften sonra kolay kolay yiyeceğimi zannetmiyorum. İnternetteki tariflerin hemen hemen hepsini denedim ama bu karışım tam olarak döner tadını verdi. Misafirlerimden de "bu resmen döner" tepkisini alınca iç rahatlığıyla sizinle paylaşmaya karar verdim.

En güzeli de yapıp buzluğa atıyorsunuz. Pişirmeye bir saat kala çıkarıp biraz yumuşadıktan sonra kesiyorsunuz ve birkaç dakikada pişiriyorsunuz. Verdiğim ölçülerle defalarca akşam yemeği çıkartıyoruz. Bir nevi kurtarıcı da oldu bu tarif benim için. Ben et döner şeklinde yaptım ama birebir ölçüleri tavuk etine de uygulayabilirsiniz. Lütfen sevdikleriniz için bir kez deneyin. Üşenmezseniz ev yapımı lavaşla bir ziyafete dönüştürün yemeğinizi. Huzurlu sofralarınız olsun...

Malzemeler:

1 kilo dana antrikot eti
Yarım kilodan biraz daha az (Yaklaşık 350-400 gram) yağlı dana veya kuzu kıyma
1 soğan
4 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
Kara biber, kekik, kırmızı biber

Yapılışı:

Öncelikle uyarıyorum, lütfen tuzu unuttuğumu düşünüp eklemeyin. Tuz dönerinizi sertleştirecektir. Piştikten sonra ilave edin. Öncelikle bir kapta yoğurt, baharatlar, salça, rendenin ince tarifiyle rendelediğiniz soğan ve sıvıyağı karıştırın. Sonra dilimler halindeki antrikot etlerini bu karışıma bulayın. Her tarafının sosu aldığından emin olduktan sonra güzelce streçleyip bir gece buzdolabında bekletin. Ayrı bir kapta da kıyma ve karabiberi köfte gibi yoğurup bir gece bekletin.

Ertesi gün kesme tahtanızın üzerine bir streç film gerin ve dolaptan çıkardığınız etleri bir sıra antrikot bir sıra kıyma olacak şekilde etler bitene kadar bir kule yapın. Kıymayı katlarda eşit olarak yaymaya dikkat edin. Mesela benim antrikotlarım 8 parçaydı. Ben de kıymayı 7 eşit parçaya ayırıp etlerin üzerini bu kıymayla kapattım. Önceden alta yaydığınız streç filmle güzelce her yerini kapatın.



Pişirmek istediğiniz zaman yaklaşık 1 saat önce çıkarırsanız daha kolay kesilir. Ben bu aşamada eşimden yardım istiyorum. Döneri keserken bıçağı düz değil de yandan eğri bir şekilde keserseniz daha büyük dilimler elde edersiniz. Mümkün olduğunca ince kesin.


Kızgın tavada orta derecedeki ateşte pişirin. Tavaya hepsini aynı anda koymayın yoksa sulanıyor. Az az pişirip bir yerde biriktirin. Türkiye'de olsaydım etleri pişirmeden önce mutlaka biraz kuyruk yağını tavada eritip etleri öyle atardım tavaya. Burada bulamadığım için tüm dönerler piştikten sonra bir kaşık tereyağ ile bir dakika çeviriyorum.

Deneyecek olanlara kolaylıklar diliyorum, şimdiden ellerinize sağlık....




Biraz radyodan istek şarkı paylaşmaya benzeyecek ama bu tarifi gözümde gönlümde tüten biricik Zeynep'ime gönderiyorum :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Followers