Bir Konyalı olarak tandır kebabını nasıl anlatsam bilemiyorum. Tarife geçmeden önce size bir lokantadan bahsetmek istiyorum. Konyalı olanlar bilir, olmayanlar da Vedat Milor sayesinde tahmin ediyorum tanışmıştır Ali Baba kebapçısıyla. Vedat Milor'e bile "Türkiye'de böyle bir et yok, sadece İspanya'nın bir köyünde buna benzer bir et yemiştim" dedirten bu mutevazi lokanta sadece öğle saatlerinde açıktır. Malesef ki yerli ve yabancı turistler hep daha afilli lokantaları tercih ederler ama Vedat Milor gibi bir gurmenin sözlerine de dayanarak başka bir yerde bu lezzeti bulamayacağınızı iddia ediyorum. Lokantanın sahibi Ali Baba o kadar mutevazi bir adam ki, kendisine sorulan başka bir şube neden açmadı sorusuna "Konyamıza hizmet ediyoruz bize yetiyor" cevabıyla insanı utandırıyor. Aklıma hep Tarık Tufan'ın ""Lamba cininin "Dile benden ne dilersen" cümlesine, "Canının sağlığı" cevabını verebilecek mahcup adamların hatırı için dönüyor dünya." sözleri geliyor. Allah böyle kanaatkar insanların sayısını arttırsın.
Neden mi anlattım bunları? Evde Ali Baba kebapçısını sayıklayarak yaptığım bu yemeği aslını anlatmadan geçmek haksızlık olurdu. Malum Konya'dan bir kıtacık! uzaktayız :) Annem yıllardır tandır kebabını bu şekilde evde yapar. Aslını tutamaz elbet çünkü kullandıkları et çok özel ve meşe kömüründe pişiriliyor. Ama inanın ki evde yapılan hali de yüzünüzü güldürecek ve misafirlerinizi çok memnun edecek. Bizim için en lezzetli yemek bu. Yanında et sulu bir pilav, evde yapılmış lavaş ve kuru soğan. Hatta lokantada pilav olmaz bile. Ben biraz daha bereketlendirmek adına pilavla servis ediyorum. Çok beğeneceğinize inanıyorum. Geçelim tarife:
Malzemeler:
1 kilo kemiksiz koyun eti
1 kaşık biber salçası
kekik
kara biber
tuz
1 kaşık tereyağ
Yapılışı:
Malesef Mısır'da koyun eti bulmak çok zor. Satılan yerlerde de kemikli olarak var. Bu yüzden ingilizce "veal" denilen buzağı etini kullanıyorum. Veal sözlükte "yetişkin olmayan inek eti" diye geçiyor. Tadı koyun etiyle hemen hemen aynı. İnek etine göre çok daha yumuşak bir yapıya sahip. Eti büyük küpler şeklinde doğrayın. Benim etim bir kiloydu ve yedi parçaya ayırdım. Sonra bu etleri salça, biraz kekik ve karabiberle iyice ovun. Tencerenizi 2 dakika dumanlar çıkıncaya kadar ısıtın ve etleri kızgın tencereye atın. İkişer dakika iki tarafını harlı ateşte kızarttıktan sonra tencereyi ocağın en küçük kısmına en düşük ayara alın. Kapağını iyice kapatın yaklaşık 3 saat unutun :) Tabi 1 saat sonra kontrol etmekte fayda var. Et cinsine göre bazen su az bırakıyor, eğer cızırdama sesi duyarsanız en fazla 1 çay bardağı kaynar su ilave edebilirsiniz. Üç saat sonra etleriniz lokum kıvamına ulaşmış olacak. Bu aşamada arzu ettiğiniz kadar tuz ilave edin ve bir kaşık tereyağ ilave edip iyice kızarmasını sağlayın. Servis etmeden 15 dakika önce altını kapatıp dinlendirmenizi tavsiye ederim. Bu dinlenme süresinde etler iyice kendini bırakacaktır. Afiyet, şifa olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder