28 Şubat 2014 Cuma
Tandır Böreği (Konya)
Geçen gün bir programda Konya'yı tanıtıyorlardı. Tandır böreği ismini duyunca sanki mutfakta pişiyormuş gibi kokusu burnuma geldi taa çocukluğumdan. Yemeyeli yıllar oldu. Haftasonu kahvaltısı özel olmalı diye düşünürüm. Bunu bahane edip bu pratikliğine zıt acayip lezzetli olan bu böreği pişirdim. Ben kahvaltı için yaptım ama akşam da başka yemekler olmasına rağmen kalanını ısıttık ve yedik. Hem kahvaltılık olarak hem de akşam veya öğle yemeği olarak yapabilirsiniz. Yanında bol yeşillikli bir salata ve ayran, daha ne olsun?
Elbette Konya'da bu börek aşağıdaki fotoğrafta göreceğiniz gibi tandır fırınında pişer.
Ben mecburen elektrikli fırında pişirdim. Tandır fırınında pişen börek kadar özlü olmadı elbette ama lezzet olarak onu hiç aratmadı. Tabi ki burada en önemli faktör içinde kullanacağınız peynir. Konya'da bu börek için hususi küflü peynir alınır. Sevgili kayınvalidem var olsun, memleketten kendi elleriyle yaptığı peynirden göndermiş. Civar köylerden getirttikleri koyun sütünden yapılmış taze peyniri defalarca yıkıyorlar, çörek otu ile karıştırıp büyük küplere basıyorlar. Sonra bu küplerin ağzını bezle veya asma yaprağıyla kapatıp ters çevirerek çakıllı kuma yatırıyorlar. Orada birkaç ay bekledikten sonra yenmeye hazır. Bu peynir beklediğinde kendi kendine küfleniyormuş ama ben hiç o kadar bekletmedim. Genellikle küçük buzdolabı poşetlerine porsiyonluk bölüp buzluğa atıyorum. Bu özel peynirin ismi "Çanak Peyniri". Büyük şehirlerde bu peyniri bulmak oldukça güç ama siz hazır alacağınız küflü peynir de kullanabilirsiniz. Gelelim tarife:
Malzemeler
Hamur için:
2.5 su bardağı ılık su
1 instant maya
1 kasık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (Benim hamurum yaklaşık 1 kilo un aldı. Ama unun markasına göre değişiyor.)
Peynirli Harç:
400 gram peynir (Küflü peynir veya yağlı koyun peyniri)
1 büyük soğan
Bir çay kaşığı karabiber
Piştikten sonra içine sürmek için tereyağı
Yapılışı:
Büyükçe bir kasede yarim bardak ılık su, şeker ve instant mayayı karıştırın ve üzerini örterek 15 dakika bekletin. Şeker mayadaki bakterilerin hızla artmasını sağlayacak ve hamurunuz daha çok kabaracak. Sonra kalan malzemeleri de karıstırıp yumusak bir hamur elde edin. Yaklaşık 45 dakika hamuru dinlenmeye bırakın.
Ayrı bir yerde yemeklik incecik kestiğiniz soğan, peynir ve karabiberi karıştırın. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Biraz un yardımıyla dikdörtgen olacak şekilde açın. Boyutu bir kır pidesi gibi olacak. Ama biz hamuru daha bol tutacağız. Ortasına hazırladığınız harçtan koyup iki yandan birleştirin. Benim fırınım küçük olduğu için ben 3lü pişirdim. Üzerine hiçbir sey sürmeden daha önce hazırladığınız 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Önemli bir püf noktası var burada. Lezzeti nirvanaya çıkarmak için pişen böreklerinizi yan tarafından keskin bir bıçakla tek taraflı kesin. İçine çay kaşığıyla tereyağı doldurun ve hemen kapatın ki sıcağıyla içine çeksin yağı. Böreğimizin hamurunda yağ olmadığı için suçluluk hissetmenize gerek yok :) Bu yağ miss gibi tereyağ kokmasını sağlayacak ve böreklerimizi yumuşatacak. Burada tereyağın miktarı tamamen sizin arzunuza kalmış. Ben 6 börek için yaklasık 50 gram tereyağı kullandım.
Huzurla, sağlıkla afiyet olsun....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Nurummm... muhteşem bi tarif yemelere doyamadık :) çok güzel oldu yaa... çok teşekkürler... Allah ağzımızın tadını bozmasın ;)
YanıtlaSilAmiiiiin Rahimem. Çok mutlu oluyorum sen tarifleri denedikçe. Afiyet, şifa olsun :)
YanıtlaSil