Arşimet'in "eurekaa eurekaa" diye hamamdan koşturan buluşu neyse, benim için de bu yöntem öyle! Sihirli bir buluş adeta. Kim nasıl bulmuş bilmiyorum. Mısır'ın bana verdiği en güzel hediyelerden biri de Heba Abla. Bir gün hayat hikayesini de yazmak istiyorum burada. Uğruna kitaplar yazmaya, filmler çekmeye değer bir hayat hikayesi var. Ama şimdilik sadece öğrettiği bu altın değerindeki tarifi paylaşacağım sizlerle.
Heba Ablanın yaptığı birbirinden güzel ızgaraları yediğimiz günlerden birinde "Izgarayı evde nasıl yapıyorsun, çok duman olmuyor mu?" diye sordum. Gülerek annesinden öğrendiği bu yöntemi anlattı. Annesi de kendi annesinden öğrenmiş. Yani belki yüzlerce yıllık bir Mısır sırrı. Lütfen, lütfen ama lütfen bunu evlerinizde deneyin. İlk yaptığımda eşim "Bu tavukları hangi lokantadan sipariş ettin?" diye sordu. Evde kullandığımız elektronik ızgaralar pikniktekilerin yerini tutmuyor. Tadı güzel olsa bile kokusu eksik kalıyordu. Ama bu yöntem gerçekten de piknikte yaptığınız ızgaraları aratmayacak. Hele ki güzel bir ızgara sosuyla terbiye ederseniz evdekilere dertsiz tasasız bir ızgara keyfi yaşatabilirsiniz.
Elimden geldiği kadarıyla fotoğraflamaya çalıştım. Umarım anlamanız için yeterli olur. Aklınıza takılan bir şey olursa lütfen sorun. Sevgiler...
Malzemeler:
1 adet kömür
1 tatlı kaşığı tereyağ
Yapılışı:
1. Öncelikle istediğiniz herhangi bir eti ocakta veya fırında pişirin. Tavsiyem etleri tıpkı ızgarada pişirmeye hazırlar gibi hazırlamanız. Hani genellikle etleri sosta bekletiriz ya. Bu sosun tarifini gelecek yazımda anlatacağım. Etleri pişirirken hiç yağ ilave etmeyin. Daha lezzetli olması için seramik veya döküm tavada pişirmenizi tavsiye ederim. Etleri pişirirken bir yandan da bir adet kömürü harlı ateşin üzerine koyun ve yaklaşık 20, 25 dakika kömür parçası köz haline gelene kadar ısıtın.
2. Pişen etlerinizi derince bir tencere veya tavaya alın. Ortasında kömür için yer açın. Daha sonra bu iyice ısınan hatta köz haline yaklaşan kömürü maşa yardımıyla bir kase haline getirdiğiniz alüminyum folyoya koyun. Folyonun içindeki kömürü de etlerin ortasında ayırdığınız yere koyun dikkatlice.
3. Bir tatlı kaşığı kadar tereyağını kömürün üstüne yavaşça bırakın.
4. Tereyağını bırakır bırakmaz eriyecek ve çok duman çıkacak.
5. Bu aşamada çok hızlı olmanız lazım. Hemen büyükçe bir kapağı üzerine kapatın ve kapağın da üzerine bir örtü örterek tüm dumanın içinde kalmasını sağlayın.
Bu halde etleri bekletin. 5 dakika sonra servise hazır olacak. Miss gibi ızgara kokusunu içinize çekin ve hiçbir yer batmadan, üzeriniz kokmadan yaptığınız ızgaranın tadına varın :) Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder