Pages

13 Nisan 2014 Pazar

Katıklı Ekmek

Üniversitede okurken çok kısa bir dönem yurtta kalmıştım. Yurt hayatı her ne kadar bana göre olmasa da en güzel şey birçok şehirden gelen insanlarla tanışmak, onların kültürlerini öğrenmekti. Antakya'lı bir arkadaşımın annesinin ara ara gönderdiği erzak kolisiyle Antakya mutfağına hayran kalmıştım. O koliden çıkan birbirinden güzel yöresel yiyeceklerin içinde en güzeli katıklı ekmekti kuşkusuz. O zamanlar tarif almayı akıl edemedim nedense. Sonra yıllarca unutamadım tadını. Bir gün televizyondaki bir programda Hatay mutfağını tanıtırlarken tekrar rastladım ve hemen not aldım. Programda hatırladığım kadarıyla fırından aldıkları ekmek hamurunu kullanmışlardı. Yani bu büyük bir kolaylık biliyorum ama evde yaptığım her şey benim içime daha çok sindiği için hep kendim hamur mayaladım. Arzu ederseniz siz fırından aldığınız ekmek hamuruyla da yapabilirsiniz. Ayrıca bu katıklı ekmek Antakya'da bir nevi yerel lahmacun. Şekil itibariyle de lahmacun gibi. Ama ben evde yaptığım için pizza gibi geniş bir fırın tepsisinin içinde yapmayı tercih ediyorum. Siz dilerseniz küçük küçük açarak lahmacun şekli de verebilirsiniz. Deneyecek olanların şimdiden ellerine sağlık.



Malzemeler:

Hamur için:
1 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
1 paket kuru maya
1 kaşık toz şeker
1 kaşık tuz
Yarım bardak sıvıyağ
Aldığı kadar un

Harcı İçin:
Bir kase lor peyniri
2 soğan
1 kase acı biber salçası
1 kase susam
2 kaşık çörek otu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kaşık tuz
Karabiber, kekik, kırmızı biber, kimyon

Yapılışı:

Öncelikle her zaman yaptğınız gibi ılık sütle maya ve toz şekeri karıştırıp 15 dakika bekletin. Sonra sırasıyla sıvı malzemeleri ilave edip aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurup en az yarım saat dinlendirin.

Harcı için, zeytinyağı ve küçücük doğradığınız soğanları kavurun. Soğanlar pembeleştiğinde biber salçasını da ilave edip birkaç dakika çevirin. Burada eklediğiniz salçanın kalitesi birebir lezzetini etkiliyor. Mümkün olduğunca katkısız, özlü, ev tipi bir salça kullanmanızı tavsiye ederim. Sonra peyniri ve kalan malzemeleri ekleyip altını kapatın. Biraz ılımasını bekleyin. Arzu ettiğiniz her baharatı istediğiniz miktarda bu tarife ekleyebilirsiniz. Çok keskin tatları sevmediğim için benim tercihim baharatı az tutmak.

Mayalanan hamurunuzu yağladığınız tepsiye elinizle yayın. Sonra parmaklarınızla hamura delikler açın. Böylece harcınız hamurun daha derinlerine inecek. Harcın tamamını ekleyip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hamur pişinceye kadar yaklaşık 35, 40 dakika pişirin. Afiyet, şifa olsun....


2 yorum:

  1. Bunu da yaptım :) Müficik çokk lezzetli oldu. Kalanı ertesi gün okula götürdüm pek beğenildi. Ev salçasının tadı bi ayrı lezzet kattı. ;)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel. Afiyet, şifa olsun canım benim :)

    YanıtlaSil

Followers