Pages

30 Mayıs 2014 Cuma

Kahvaltı Güveci


Kahvaltı için özgün tariflerden sucuk güveç. Misafirlerinizi de çok memnun edecek bir seçenek. Yıllardır yaptığım bir tarif. Daha önce kaşar peyniriyle yapıyordum ama bu sefer hellim peyniriyle yaptım ve çok daha güzel oldu.

Malzemeler:

2 adet parmak sucuk veya yarım kangal sucuk
100 gram hellim peyniri
2 domates
1 biber
2 kaşık tereyağ
Kekik, kırmızı biber, karabiber
4 yumurta

Yapılışı:

Sucukları, peynirleri, biberi ve domatesleri küçük küpler halinde kesin. Domateslerin kabuğunu soymanızı tavsiye ederim. Ben her zaman küçük güveç kaplarına yapıyorum ama burada güveç bulamadığım için kase şeklinde cam bir fırın kabına koydum. Tereyağını da küçük küçük parçalara ayırın, baharatları da ekleyip hepsini güzelce karıştırın. 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Sucuk yağını, domates suyunu salmış olacak. Yumurtaları ayrı bir kasede çırpın. Eğer toprak bir güveç kabında yapıyorsanız yumurtaları sucuklu karışıma güzelce karıştırdıktan sonra tekrar fırına koymanıza gerek yok. Zaten toprak sıcaklığı uzun süre muhafaza edecek ve yumurtalarınız pişecek. Ama benim gibi cam bir kapta yapıyorsanız yumurtaları ekledikten sonra 2, 3 dakika daha fırına koyun. Afiyetle....


26 Mayıs 2014 Pazartesi

Simiiiiiiiit



Simiiiiiitçiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :) Bu simitleri yaptığımda bir havalara giriyorum, simitçi çocuklar gibi bağırıyorum evde :) Türkiye'deki arkadaşlar zahmet edip dener mi bilmiyorum, ama gerçekten çok güzel bir tarif. Tam sokaktaki simitler gibi değil, çünkü onun için simitlik tam buğday gerekiyor. Ama pastanedekiler gibi çok yumuşak da değil. Tam ortası çıtır çıtır, çok güzel bir lezzet. Gönül rahatlığıyla beğenilerinize sunuyorum. Sevgiler...

Malzemeler: (12 adet orta boy simit)

1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvıyağ
4-5 bardak un

Simitleri bulamak için:

2 su bardağı susam
Yarım bardak pekmez
1 bardak su

Yapılışı:

Her zamanki gibi işe maya, şeker ve ılık suyu derince bir kapta bekletmekle başlayın. Karışımın üstü köpürünce önce yumurta, süt ve sıvıyağı, ardından tuz ve unu ilave edip yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine hafif ıslattığınız bir kağıt havluyu örtüp, sera strech geçirin ve yaklaşık 1 saat hamur iki katı olana kadar mayalanmaya bırakın.

Bu esnada siz susamı orta ateşte arada karıştırarak kavurun. Isıyı arttırmayın yoksa susamlar mısır gibi patlar. Kahverengileşince altını kapatın.

Mayalanan hamurumuzu 12'ye bölün. Yuvarlak bezeler yapın. Her bezeyi elinizle yuvarlayarak uzun bir şerit haline getirin. Daha sonra bu şeritleri ikili örgü yapar gibi uzatın ve halka olacak şekilde birleştirin.

Pekmez ve suyu yayvan bir kapta karıştırın. Simitleri önce bu suya, ardından da susamlara batırın. Önceden ısıtılmış 225 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirin. Burada önemli bir püf noktası, fırının alt katına tıpkı ekmek pişirirken yaptığımız gibi içi sıcak su dolu metal bir kap koymak. Böylece simitleriniz daha bir çıtır olacak. Biraz uzun oldu ama inanın değer. Afiyetle...

25 Mayıs 2014 Pazar

Fıstık Ezmeli Çiçekler-Peanut Butter Blossoms



Mısır çok ilginç bir ülke. "Eee anlat bakalım nasıl oralar?" sorusuna iki yıla yaklaştığı halde hala cevap veremiyorum. Tüm fakirliğine rağmen burasının küçük bir Amerika olduğunu düşünüyorum. Amerika'da yaşarken ilk defa gördüğüm pek çok marka burada basit bir markette bile var. Türkiye'de olmayan Amerikan kafeleri, restorant zincirleri burada mevcut mesela. "Hershey's" çikolatası da yüzlerce örnekten birisi sadece. Türkiye'de yaşayan arkadaşlar için araştırdığımda bu çikolataların Migros'ta satıldığını öğrendim. Bu tarif için şart mı, bence değil. Belki aynı görüntüyü yakalayamazsınız ama mesela bayramlarda ikram ettiğimiz yuvarlak Ülker çikolatalarla da pekala güzel bir görüntüye ulaşabilirsiniz. Çikolataların şeklini görmeniz için aşağıdaki fotoğrafı paylaşıyorum.



Tarifi Hershey's'in sitesinde buldum. Acayip tarifler var. Tabi ki hepsi de Hershey's çikolatalarıyla yapılıyor. Bu kurabiyeleri sevgili öğrencilerim için yaptım hepsi bayıldı. Hele bir kokusu var ki anlatılmaz yaşanır. Çok da bereketli bir tarif. Tam 3 tepsi kurabiye çıktı bu tariften. Yaklaşık 42 tane. Sitede verilen bilgilere göre bu küçücük şeylerin her biri 90 kaloricikmiş! Her zaman söylediğim gibi kalori lezzetle doğru orantılı maalesef :(

Malzemeler:(Yaklaşık 42 adet kurabiye için)

42 adet Hershey's çikolata
200 gram tereyağı(Tarifte "shortening" yazıyor. Bir tip yumuşak margarin. Ama ben evime margarin sokmadığım için tereyağ kullandım)
3/4 su bardağı fıstık ezmesi
1/3 su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı esmer şeker
1 yumurta
2 yemek kaşığı süt
1 vanilya
1 tutam tuz
1.5 su bardağı un (Benim için yeterli gelmedi yaklaşık 2 bardak kullandım)
1 kabartma tozu

Bulamak için: Bir kase esmer şeker

Yapılışı:

Yumuşak kıvamdaki tereyağ ve fıstık ezmesini mikserde 1 dakika kadar çırpın. Şeker, yumurta ve sütü de ekleyip 1 dakika daha çırpın. Kalan malzemeleri de ilave edin ve elinize yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurun. Kıvamı yağlı olduğundan dolayı daha un alırmış gibi geliyor ama siz 2 bardaktan fazla koymayın. Şekil verebildiğiniz an kıvamı olmuş demektir. Yuvarlak küçük toplar yapın, esmer şekere bulayın ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika pişirin.

Fırından çıkardığınızda hala çok yumuşak olan kurabiyelerinizin ortasına çikolataları hafif çatlayana kadar bastırarak yerleştirin. İki dakika sonra soğuyacak ve katılaşacaktır. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Yakında aynı tarifi fındık ezmesi ve Nutella ile denemeyi düşünüyorum. Tek tariften pek çok değişik versiyon çıkar düşüncesindeyim. Şimdiden ellerinize sağlık, sevgiyle...



20 Mayıs 2014 Salı

"Magnolia Puding"e Farklı Bir Yaklaşım



Nedense popüler olan şeyler bana hep itici gelmiştir. Bestseller olan kitapları ne kadar çok merak etsem de inadım hep galip gelmiş, popüleritesi geçtikten sonra okumayı tercih etmişimdir. Yaklaşık 1 yıldır magnolia puding özellikle instigramda ardı ardına paylaşılıyordu. Hala popüler bir tarif sayılabilir ama geçen gün misafirlerim için giriştiğim sütlü tatlı arayışında kendime galip gelemedim ve denedim :) Ama tabi ki değişik bir yaklaşımla. Tatlının hikayesini merak ettiğimde New York'taki Magnolia Bakery'de yapıldığını, sonra da pastanenin ismiyle anıldığını öğrendim. Tatlının orijinali biraz farklı. Yoğunlaştırılmış tatlı sütle yapılıyor ve kup yerine tabakta veya kağıt bardaklarda servis ediliyor.

Peki ben nasıl değişiklikler uyguladım? Efendim öncelikle bebe bisküvisi yerine daha lezzetli olacağını düşündüğüm yulaflı bisküvi ile yaptım. Türkiye'deki "Burçak" marka bisküvileri tavsiye edebilirim. Meyve olarak genellikle çilek ve muz kullanılmış. Ben ananas ve muz kullandım. Ve son olarak aradaki katmanlarda ve süslemede kabuksuz bademi hafif fırınlayarak serpiştirdim. Tarifin orijinali nasıldır yemediğim için mukayese yapmam mümkün değil ama bu haliyle misafirlerimden ve ev halkından tam not aldı.

Malzemeler: (7 kup)

1 kilo süt
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket çiğ krema (200 ml.)

Süslemek İçin:

Ananas, muz
1 paket yulaflı bisküvi
1 çay bardağı kabuğu soyulup fırınlanmış çiğ badem

Yapılışı:

Sütü derince bir tencereye alıp krema hariç tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaynayıp muhallebi kıvamına geldiğinde altını kapatın ve soğumak üzere kenara alın. Soğuduğunda kremayı ilave edip birkaç dakika mikser ile çırpın. Muz ve ananası küçük küçük dilimleyin. Bisküvileri robotta çekin veya elinizde iyice ufalayın.

Kuplara önce birer kaşık bisküvi koyun. Sonra sırasıyla muhallebi koyun ve tekrar bir sıra bisküvi ekleyin. Meyveleri kupların dışından görünecek şekilde kenarlara dizin. Arzu ederseniz ortasına da koyun. Daha sonra bademleri ekleyin ve yine muhallebi döküp fotoğrafta görüldüğü gibi en üstünü bisküvi, meyve ve badem parçalarıyla süsleyin.




Afiyet, şifa olsun...


19 Mayıs 2014 Pazartesi

Evde Gerçek Izgara Lezzeti


Arşimet'in "eurekaa eurekaa" diye hamamdan koşturan buluşu neyse, benim için de bu yöntem öyle! Sihirli bir buluş adeta. Kim nasıl bulmuş bilmiyorum. Mısır'ın bana verdiği en güzel hediyelerden biri de Heba Abla. Bir gün hayat hikayesini de yazmak istiyorum burada. Uğruna kitaplar yazmaya, filmler çekmeye değer bir hayat hikayesi var. Ama şimdilik sadece öğrettiği bu altın değerindeki tarifi paylaşacağım sizlerle.

Heba Ablanın yaptığı birbirinden güzel ızgaraları yediğimiz günlerden birinde "Izgarayı evde nasıl yapıyorsun, çok duman olmuyor mu?" diye sordum. Gülerek annesinden öğrendiği bu yöntemi anlattı. Annesi de kendi annesinden öğrenmiş. Yani belki yüzlerce yıllık bir Mısır sırrı. Lütfen, lütfen ama lütfen bunu evlerinizde deneyin. İlk yaptığımda eşim "Bu tavukları hangi lokantadan sipariş ettin?" diye sordu. Evde kullandığımız elektronik ızgaralar pikniktekilerin yerini tutmuyor. Tadı güzel olsa bile kokusu eksik kalıyordu. Ama bu yöntem gerçekten de piknikte yaptığınız ızgaraları aratmayacak. Hele ki güzel bir ızgara sosuyla terbiye ederseniz evdekilere dertsiz tasasız bir ızgara keyfi yaşatabilirsiniz.

Elimden geldiği kadarıyla fotoğraflamaya çalıştım. Umarım anlamanız için yeterli olur. Aklınıza takılan bir şey olursa lütfen sorun. Sevgiler...

Malzemeler:

1 adet kömür
1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı:

1. Öncelikle istediğiniz herhangi bir eti ocakta veya fırında pişirin. Tavsiyem etleri tıpkı ızgarada pişirmeye hazırlar gibi hazırlamanız. Hani genellikle etleri sosta bekletiriz ya. Bu sosun tarifini gelecek yazımda anlatacağım. Etleri pişirirken hiç yağ ilave etmeyin. Daha lezzetli olması için seramik veya döküm tavada pişirmenizi tavsiye ederim. Etleri pişirirken bir yandan da bir adet kömürü harlı ateşin üzerine koyun ve yaklaşık 20, 25 dakika kömür parçası köz haline gelene kadar ısıtın.



2. Pişen etlerinizi derince bir tencere veya tavaya alın. Ortasında kömür için yer açın. Daha sonra bu iyice ısınan hatta köz haline yaklaşan kömürü maşa yardımıyla bir kase haline getirdiğiniz alüminyum folyoya koyun. Folyonun içindeki kömürü de etlerin ortasında ayırdığınız yere koyun dikkatlice.


3. Bir tatlı kaşığı kadar tereyağını kömürün üstüne yavaşça bırakın.



4. Tereyağını bırakır bırakmaz eriyecek ve çok duman çıkacak.



5. Bu aşamada çok hızlı olmanız lazım. Hemen büyükçe bir kapağı üzerine kapatın ve kapağın da üzerine bir örtü örterek tüm dumanın içinde kalmasını sağlayın.


Bu halde etleri bekletin. 5 dakika sonra servise hazır olacak. Miss gibi ızgara kokusunu içinize çekin ve hiçbir yer batmadan, üzeriniz kokmadan yaptığınız ızgaranın tadına varın :) Afiyet olsun...



18 Mayıs 2014 Pazar

Yayla Çorbası



Konya'da yoğurt çorbası yaparken mutlaka süzme yoğurt kullanılır. Marketlerdeki hazır yoğurtları galiba hiç görmedim babamın evinde. Damak tadımın böyle gelişmesinden mi bilinmez, Konya'dan taşındıktan sonra hazır yoğurtlarla yapılan yayla çorbalarından hiç lezzet alamadım yıllarca. Ama bu çorba süzme yoğurtlu eski çorbaları hiç aratmadı. Zannediyorum ki nedeni uzun bir süredir yoğurdumu evde mayalamam. Artık mayalaya mayalaya yoğurt özlü bir hale geldi. Tavsiyem biraz ekşittikten sonra kullanmanız. Hafif ekşi bir yoğurtla yapılan yayla çorbası çok farklı oluyor. Değişik tarifler var ama çoğunun yapımı zor. Genellikle pirinç ayrı bir yerde haşlanıyor, yumurta terbiye gibi sonradan ilave ediliyor. Hiç gerek yok. Yarım asırlık anne tarifini iç rahatlığıyla sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler:

3 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 kaşık un
1 çay bardağı yıkanmış kırık pirinç
2 litre su
1 kase haşlanmış nohut(Yoksa mühim değil)
Tuz

Sosu için:

4 kaşık tereyağ
Nane, kırmızı pul biber

Yapılışı:

Tuz, nohut ve pirinç hariç tüm malzemeleri tencerede iyice çırpın. Ben bu aşamada blender kullanmayı tercih ediyorum. Çok pürüzsüz bir kıvam yakalıyorum böylece. Daha sonra pirinci ilave edip orta derecedeki ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Pirinçler yumuşadığında çorbanız hazır demektir. Tuzu ve varsa haşlanmış nohutu ilave edin, birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatın.

Sos için önce tereyağını bir tavada iyice kızdırın. Altını kapatıp baharatları ekleyin ve servis esnasında çorbanıza ilave edin. Şifa olsun...


Lavaş



Ev yapımı miss gibi lavaşlarınız yoğurması, şekil vermesi ve pişirmesiyle hamurun mayalanması hariç yaklaşık yarım saatte hazır :) Afiyet olsun..

Malzemeler:

1 bardak ılık su
Yarım bardak süt veya sulu yoğurt
1 tepeleme yemek kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı:

Ilık su, şeker ve mayayı bir kapta karıştırıp 5 dakika bekletin. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin. Nemli bir bezle üzerini kapatıp yaklaşık yarım saat hamur kabarana kadar bekletin. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp, tavanızın büyüklüğünde açın. Seramik veya teflon tava kullanmanızı tavsiye ederim. Orta harlı ateşte ara sıra sallayarak iki tarafını da pişirin. Bir tanesi yaklaşık 2 dakikada pişiyor. Pişen lavaşları kapalı bir kaba alın veya üzerine temiz bir örtü örtün ki sertleşmesin. Afiyet olsun...

Ev Yapımı Döner



Malumunuz internette çok döner tarifi var. Tabi Türkiye'de yaşayan arkadaşların araştırdığını zannetmiyorum. Herkesin yakınında bir dönerci vardır. Gurbet pek çok zorluğu içinde taşısa da bana kattığı maddi manevi çok şey var. Bunlardan biri de mutfak kültürü galiba. İleride yakınımda bir dönerci olsa dahi bu tariften sonra kolay kolay yiyeceğimi zannetmiyorum. İnternetteki tariflerin hemen hemen hepsini denedim ama bu karışım tam olarak döner tadını verdi. Misafirlerimden de "bu resmen döner" tepkisini alınca iç rahatlığıyla sizinle paylaşmaya karar verdim.

En güzeli de yapıp buzluğa atıyorsunuz. Pişirmeye bir saat kala çıkarıp biraz yumuşadıktan sonra kesiyorsunuz ve birkaç dakikada pişiriyorsunuz. Verdiğim ölçülerle defalarca akşam yemeği çıkartıyoruz. Bir nevi kurtarıcı da oldu bu tarif benim için. Ben et döner şeklinde yaptım ama birebir ölçüleri tavuk etine de uygulayabilirsiniz. Lütfen sevdikleriniz için bir kez deneyin. Üşenmezseniz ev yapımı lavaşla bir ziyafete dönüştürün yemeğinizi. Huzurlu sofralarınız olsun...

Malzemeler:

1 kilo dana antrikot eti
Yarım kilodan biraz daha az (Yaklaşık 350-400 gram) yağlı dana veya kuzu kıyma
1 soğan
4 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
Kara biber, kekik, kırmızı biber

Yapılışı:

Öncelikle uyarıyorum, lütfen tuzu unuttuğumu düşünüp eklemeyin. Tuz dönerinizi sertleştirecektir. Piştikten sonra ilave edin. Öncelikle bir kapta yoğurt, baharatlar, salça, rendenin ince tarifiyle rendelediğiniz soğan ve sıvıyağı karıştırın. Sonra dilimler halindeki antrikot etlerini bu karışıma bulayın. Her tarafının sosu aldığından emin olduktan sonra güzelce streçleyip bir gece buzdolabında bekletin. Ayrı bir kapta da kıyma ve karabiberi köfte gibi yoğurup bir gece bekletin.

Ertesi gün kesme tahtanızın üzerine bir streç film gerin ve dolaptan çıkardığınız etleri bir sıra antrikot bir sıra kıyma olacak şekilde etler bitene kadar bir kule yapın. Kıymayı katlarda eşit olarak yaymaya dikkat edin. Mesela benim antrikotlarım 8 parçaydı. Ben de kıymayı 7 eşit parçaya ayırıp etlerin üzerini bu kıymayla kapattım. Önceden alta yaydığınız streç filmle güzelce her yerini kapatın.



Pişirmek istediğiniz zaman yaklaşık 1 saat önce çıkarırsanız daha kolay kesilir. Ben bu aşamada eşimden yardım istiyorum. Döneri keserken bıçağı düz değil de yandan eğri bir şekilde keserseniz daha büyük dilimler elde edersiniz. Mümkün olduğunca ince kesin.


Kızgın tavada orta derecedeki ateşte pişirin. Tavaya hepsini aynı anda koymayın yoksa sulanıyor. Az az pişirip bir yerde biriktirin. Türkiye'de olsaydım etleri pişirmeden önce mutlaka biraz kuyruk yağını tavada eritip etleri öyle atardım tavaya. Burada bulamadığım için tüm dönerler piştikten sonra bir kaşık tereyağ ile bir dakika çeviriyorum.

Deneyecek olanlara kolaylıklar diliyorum, şimdiden ellerinize sağlık....




Biraz radyodan istek şarkı paylaşmaya benzeyecek ama bu tarifi gözümde gönlümde tüten biricik Zeynep'ime gönderiyorum :))

3 Mayıs 2014 Cumartesi

Kremalı Soğanlı Tart



Bu tarif tamamen bana aittir :) Misafir için dışarı çıkardığım milföy hamurlarını kullanamayınca ve ertesi günü akşam yemeğim olmayınca doğaçlama ortaya çıktı. İyi ki de çıkmış. Parmak yedirten bir lezzetle karşılaştık. Doğrusu bu kadar lezzetli olacağını ben bile tahmin etmemiştim. Ama çok kalorili bir tarif, baştan uyarmam lazım. Lezzeti kalorisiyle doğru orantılı :) Gelelim tarifimize:

Malzemeler:

10 yaprak milföy hamuru
4 tane soğan
3 kaşık yağ
1 tutam toz şeker
1 paket krema
2 adet yumurta
1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber
Tuz

Yapılışı:

Milföyleri birleştirin, büyük bir kare elde edin. Biraz un yardımıyla tart kalıbınızı biraz geçecek kadar açın. Hamuru dikkatlice tart kalıbına yerleştirin.

Bir tavada piyazlık yani yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları yağda kavurun. Üzerine bir tutam şeker ilave edip kavurmaya devam edin.Püf noktası kısık ateşte ara ara karıştırarak soğanlar karamelleşene kadar pişirmek. Bu yaklaşık yarım saatinizi alıyor.

Kalıba yaydığınız hamurun üzerine soğanları yayın. Bir kasede krema, yumurta, karabiber ve tuzu çırpın. Soğanın üzerine bu karışımı dökün. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırını açıp kaşar rendesini ilave edin, güzel görünmesi için biraz pulbiber serpin ve tekrar fırına koyun. İyice kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirin. Afiyet, şifa olsun...




Sarımsaklı Tavuk Çorbası veya Yalancı İşkembe Çorbası



Gerçek işkembe çorbasını içmeyeli yıllar oldu ama bu çorbayı yaptığım misafirlerim hemen hemen aynı lezzeti yakaladığımı söyledi. Benim gibi bir sarımsak delisi için çok lezzetli bir tarif. Hatta tadini biraz da düğün çorbasına benzetiyorum. Düğün çorbasının aslı gerdan etiyle yapıldığı ve buralarda onu bulamadığım için ne zamandır yapamıyorum. Bu çorbayla ilgili çok tarif var ama ben kendi damak tadıma göre birkaç değişiklik yaptım. Umarım siz de bizim kadar beğenirsiniz, afiyetle...

Malzemeler:

Tavuk suyu için: 

1 kg. kadar kemikli tavuk
6-7 bardak su
1 soğan
5-6 adet tane karabiber
1 tane küçük damla sakızı

Terbiyesi için:

1 bardak yoğurt
1 yumurta sarısı
Yarım limon suyu

Sos için:

1 çay bardağı kadar sirke
5 diş sarımsak

ve

4 kaşık tereyağ
3 kaşık un
Pul biber
Tuz

Yapılışı:

Önce tavuğu diğer malzemelerle birleştirip yumuşayana kadar haşlayın. Damla sakızı hem çok hoş bir aroma katıyor hem de tavuğun o istenmeyen kokusunu yok ediyor. Haşlandıktan sonra içindeki soğan ve karabiberleri alın, etleri içini ufak ufak didin.

Ayrı bir tencerede 3 kaşık tereyağ ve unu kavurun. Unun kokusu çıkınca içinde tavuk etlerini dittiğiniz tavuk suyunu ilave edin, bir yandan da bir el çırpıcısıyla çırpın ki topaklanmasın. Ayrı bir yerde terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Biraz sıcak tavuk suyundan ilave edip ılıklaştırın. Sonra hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş ilave edin ve çırpmaya devam edin. Bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın. Tuzu bu aşamada ekleyin ki kesilmesin.

İki çeşit sosla servis etmenizi tavsiye ediyorum. Bir yerde sirke ve rendelenmiş sarımsağı karıştırın. Ben elma sirkesini tercih ediyorum. Küçük bir tavada da 1 kaşık tereyağ ve arzu ettiğiniz kadar pul biberi kızdırın. Tereyağlı sosu çorbalarınızın üzerine gezdirin. Herkes sirkeli sosu sevmiyor bu nedenle sirkeli sosu ortaya koyun ve arzu ettiğiniz kadar ekleyin.



Birazcık zahmetli bir tarif ama davet sofralarında benim ilk aklıma gelen çorbalardan biri. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Afiyet olsun...

Followers