Pages

21 Mart 2014 Cuma

Hoşmerim

Merhabalar... Konya'ya ait olan nefis bir tarifle yine karşınızdayız. Başka yörelerde peynirle yapılan hoşmerim bizde kaymak ile yapılır. Bir nevi un helvasına benzer ama içindeki kaymağın verdiği muhteşem lezzet ve az şekerli olup bal ile tatlandırılmasıyla tüm helva çeşitlerine fark atar. Mısır'da yoğurt mayalamak için aldığım manda sütünü kaynatınca yaklaşık 200 gram kaymak elde ettim. Bir Konyalı olarak da aklıma ilk bu kaymağı hoşmerimle değerlendirmek geldi. Bu güzel tatlının hoş bir hikayesi de var. Çeşitli rivayetler olsa da, benim bildiğim hikayede yoksul bir kadın askerden dönen eşine tatlı yapmak ister ve mutfağındaki birkaç malzemeyi karıştırarak bu tatlıyı yapar. Eşini memnun etme endişesiyle ikramda bulunduktan sonra sürekli "hoş mu erim?" diye sorar. Böylece tatlının ismi "hoş mu erim" diye kalır ve zamanla "hoşmerim"e dönüşür.



Malzemeler: (4 kişilik)

250 gram kaymak (Eğer yeterli kaymağınız yoksa benim gibi kalan miktarı tuzsuz tereyağı ile tamamlayabilirsiniz. Mesela benim kaymağım yaklaşık 200 gramdı ben 50 gram da tereyag ekledim.)
8 tepeleme kaşık un
1 bardak süt veya su
1 çay bardağı toz şeker

Arzuya göre ceviz, bal

Yapılışı:

Kaymağı tencerede eritin, kaynamaya başlayınca unu ilave edin. Unun rengi kahverengileşene kadar yaklaşık 15 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Rengi değiştikten sonra arzuya göre cevizleri de katıp bir iki dakika daha kavurun. Ayrı bir yerde hazırladığınız toz şeker ve süt veya su karışımını ekleyin. Bir dakika daha karıştırın, suyu çekince altını kapatın. 5 dakika dinlendikten sonra tabağınıza alın. Şekeri az olacağı için üzerine isteğinize göre bal veya pudra şekeri gezdirin. Benim tercihim baldan yana. Konya'daki yöresel lokantalarda da daima balla servis ederler. Denemeniz ve bizim kadar beğenmeniz dileğiyle, şifa olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Followers