Pages

2 Mart 2014 Pazar

Fırında Somon

Mısır'da somon bulmak çok güç. Norveç'ten ithal ediliyor. O da belli büyük iki markette var. Dondurulmuş somon tazesinin yerini tutmuyor. Lezzetini arttırayım farkı telafi edeyim diye birkaç farklı şekilde denedim. Şimdi vereceğim tarif yüzümüzü güldürdü. Hatta eşim "hayatımda yediğim en lezzetli balık" dedi. O andan itibaren de yorgunluğum uçtu gitti :)


Malzemeler: (4 kişilik)

1 kilo somon balığı (fileto)
4 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağı
4 patates
1 kırmızı soğan
1 kırmızı biber
karabiber, tuz

Yapılışı:

Fileto halindeki balıkları 4 eşit parçaya ayırın. Pişirmeden yarım saat önce bol suyla yıkayın ve tuzlayıp beklemesi için kenara alın. Ben seramik bir tava tercih ettim. Bir önceki denememde balık dondurulmuş olduğu için döküm ızgara tavasına yapıştı ve servis edeceğim zaman parçalandı. Bu sefer riske girmek istemedim ve yapışmayan özelliğiyle bu tavayı kullandım. Tavaya 4  kaşık zeytinyağını koyup kızdırın. Ocağın yüksek ateşte olması önemli yoksa balıklarımız su salar. Balıkları tavaya alın ve ikişer dakika dış yüzeyleri altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Sonra dikkatlice çevirin, diğer yüzeyini de rengi değişene kadar tavada tutun. Sonra balıkları bir tabağa alın. Balık kızarttığınız yağa yuvarlak dilimler halinde kestiğiniz patatesleri ilave edin. İkişer dakika iki yüzeyini de kızartın. Balığın ve sebzelerin pişmelerini istemiyoruz çünkü zaten fırında tekrar pişecekler. Patatesleri aldıktan sonra yuvarlak halkalar halinde kestiğiniz biber ve soğanları da ilave edin ve birkaç dakika soteleyin. Sonra bir fırın kabına sırayla patates, soğan, biber ve somonları yerleştirin. Arzu ederseniz tuz ve karabiberle tatlandırın. Somonların üstüne 2 kaşık tereyağını paylaştırın. 200 derecelik fırında en fazla 20 dakika pişirin.

Somonu pek çok farklı şekilde pişirdim. Kızartarak, fırında.. Ama bu iki pişirme şeklini birleştirdiğim tarif en başarılısı oldu. Somonu mühürleyerek yani kızgın tavada dış yüzeylerinin pişmesini sağlayarak pişirdiğinizde balığın suyu içinde kalıyor ve dışı çıtır çıtır oluyor. Aynı yağda hafif kızarttığınız sebzelerle balık fırında iyice özdeşleşiyor ve muhteşem bir lezzet çıkıyor ortaya. İnşallah siz de dener ve bizim kadar beğenirsiniz. Huzurla, afiyetle...

3 yorum:

  1. Sevgili dost, seni çok özlediğimden bugün saatlerce sayfanda dolaştım. ve fark ettim bu tarifi defalarca yaptığım halde yorum yapmamışım. öncelikle iki üç kişilik yapmıştım ve ben de Kamil'den Selçuk'un sana söylediği cümleyi işittim ve de tabii ki çok mutlu oldum. bir çok arkadaşıma söyledim sayfanı ki onlar da yapsınlar :D sonra geçtiğimiz ramazan iftara kalabalık bir gruba hazırladım (biraz vakit aldı ama değdi) çorba bolca salata ve bu müthiş oldu. herkes çok beğendi. çokk teşekkür ederim canım <3 nice güzel tariflerini yapacak güzel zamanlarımız olsun. sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. aynı yorum iki kez yayınlanınca birini sildim canım :D

    YanıtlaSil

Followers