Pages

12 Mart 2014 Çarşamba

Çilek Soslu Keşkül

Osmanlı'dan günümüze gelen en esaslı sütlü tatlılardandır bence keşkül. Çok şükür Mısır'da bir ablamın sayesinde pasta malzemeleri satan bir dükkan buldum. Galiba maaşımın nereye gideceği belli oldu :) Badem tozu bulmanın sevinciyle hemen bu tarifi yaptım. Evdeki çilekleri değerlendirmek için de fırında çok hoş bir sos hazırladım ve beraber servis ettim. Umarım dener ve beğenirsiniz.



Malzemeler: (5 kase)
1 kilo süt
1 yumurta sarısı
2 kaşık un
2 kaşık nişasta
1 bardak toz şeker
1 çay bardağı toz badem
1 çay bardağı hindistan cevizi

Çilekli sos için:
Yarım kilo çilek
1 çay bardağı toz şeker
5,6 damla limon
1 çay kaşığı tereyag

Yapılışı:
1 kilo sütü ve toz bademi bir kaba alıp blenderla yaklaşık 5 dakika ezin. (Osmanlı'da bademin tadının süte geçmesi için bu işlemi çok daha farklı ve zahmetli yaparlarmış ama ben teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı tercih ediyorum.) Sonra bu kaba yumurta sarısını, toz şekeri, hindistan cevizini, unu ve nişastayı ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra tencereye alıp pişirin. Birkaç dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve kaselere servis edin.

Sos için çilek ve toz şekeri bir fırın kabına alıp 200 derecede çilekler iyice pişip azıcık üstleri kuruyana kadar pişirin. Ben yaklaşık 20 dakika tuttum. Karışım piştikten sonra içine 5, 6 damla limon sıkın, tereyağını ilave edin ve blenderdan geçirin. Tereyağ arzu etmezseniz koymayabilirsiniz ama sosunuza çok hoş bir parlaklık katacak. Ayrıca bu sosu küçük bir tencerede, ocağın üzerinde de pişirebilirsiniz elbette. Ama fırında pişince aroması daha çok hissediliyor bence. Tercih size kalmış. Afiyetle, sevgiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Followers