Pages

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Tirit



Galiba her şehre ait farklı bir tirit tarifi var. Konya'da tiriti tandır ekmekleriyle, üzerine bol sebzeli kuşbaşılı patlıcan yemeği dökerek hazırlarlar. Kayseri'de çok daha farklı. Bazen ızgara köfte ile servis ederler. Her haliyle çok besleyici, lezzetli bir yemek. Ben biraz daha davet sofralarınıza nasıl yakışır düşüncesiyle böyle bir tarifle karşınıza çıkmayı uygun gördüm. Ortaya büyük bir servis tabağına hazırladım ve herkes kendi tabağına aldı. Ama siz arzu ederseniz iskender kebabı gibi tek porsiyonluk olarak hazırlayabilirsiniz, çok şık olur. Geçenlerde okuduğum bir yazıda Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) en sevdiği yemeklerin kabak ve tirit olduğu yazılıydı. Gerçekten de Arap dünyasının bayram ve düğün yemeği olan "fetta" tiritin değişik bir versiyonu. Sünnet olduğu için bu yemeğe çok önem veriyor Araplar. Bu yemeği sevmek ve pişirmek için en güzel bahaneniz bu olsun, sevgiler :)

Malzemeler:

Yarım kilo tercihen kemikli kuzu eti veya dana eti
3 soğan
1 bayat ramazan pidesi veya 7-8 dilim bayat ekmek
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 kaşık tereyağ
Kırmızı biber
Tane karabiber
Sumak
Tuz

Yapılışı:

Öncelikle etinizi iyice yıkayın. Yaklaşık 1,5 litre kadar suyla içine bir soğan ve 7-8 tane karabiber ekleyerek etler lif lif ayrılana kadar haşlayın. Ben düdüklü tencerede haşladım yaklaşık yarım saatte pişti. Ama dana eti kullanırsanız süre 15, 20 dakika daha uzar sanırım. Etler haşlanınca suyunu süzün, etleri yağlarından ayıklayın. Pide veya ekmekleri küçük küçük kesin, 200 derecelik fırında hafif kızarana kadar 10 dakika tutun. Ayrı bir kasede yoğurdunuza sarımsakları rendeleyin, tuz ilavesiyle çırpın. 2 adet soğanı incecik piyazlık yani yarım ay şeklinde doğrayın. Biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı sumakla yoğurun. Servis edeceğiniz tabağa önce sıcak ekmekleri koyun. Ekmekler ıslanana kadar et suyu ilave edin. Yoğurdu üzerine dökün. Sırasıyla soğanları, etleri ve en üzerine ince kıyılmış maydonozları dizin. En son dokunuş olarak 2 kaşık tereyağını tavada hafif yakarak kızdırın. Kırmızı biber ilave edin ve tiritin üzerine dökün. Birkaç ayrı şey hazırlamak lazım, belki bu yüzden size zor gelebilir ama biri pişerken diğerleri hazırlanıyor sizi çok yormuyor. Afiyet, şifa olsun....

2 yorum:

  1. Çok güzel ve kolay bir tarif aslında. Üşenmeyip böyle lezzetleri denemek lazım. Ben evde hiç yapmadım ama denemeyi çok istiyorum. Genelde tavuk etiyle yapardı annem ama bu şekli çok iştah kabartıcı duruyor. Denersem dana eti kullanacağım. Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kolay bir tarif ve başlı başına bir ana yemek. Yanına hiçbir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Siz benden daha güzel yaparsınız eminim. Çok teşekkürler...

      Sil

Followers