Açma
Tahinli Çörek
Arayı çok açmamın verdiği mahcubiyetle; merhaba tüm dostlara... Ramazanınız mübarek olsun, evlerinize huzur ve bereket getirsin. Çok tarifler birikti ama biraz şahsi işlerim yüzünden, biraz da malesef kötüye giden Mısır ekonomisinin sonuçları olan elektrik kesintileri yüzünden uzak kaldım. Küçükken günlüklerime karşı da böyle vefasızdım. Hem düzenli yazmazdım hem iç huzursuzluğu ile geçerdi günlerim. Şimdi de aynen öyle. Her sabah uyandığımda bugün bloğuma vakit ayıracağım diyorum ama ya bir şey çıkıyor, ya da elime bilgisayarı alınca elektrik gidiyor. Bir daha bu kadar ara vermemek ümidi ile yeni tarifimize geçelim:
Malzemeler:
2 bardak ılık süt
2 kaşık kuru maya veya 1 adet yaş maya
2 kaşık toz şeker
1 kaşık tuz
Yarım bardak sıvıyağ
Aldığı kadar un
Açma için:
100 gram tereyağ
Çörek otu
Tahinli Çörek için:
1 bardak tahin
Yarım bardak sıvıyağ
Yarım bardak toz şeker
Pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle her zamanki gibi biraz yani yaklaşık yarım bardak kadar ılık süt, şeker ve mayayı 10 dakika kabarana kadar bekletin. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edin, aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yoğurun. Dinlenmesi ve mayalanması için en az 45 dakika üzerini kapatarak bekletin. Daha sonra hamuru ikiye ayırın.
Açma için; hamuru ufak bezelere ayırın. Her bezeyi avcunuzun içinde yuvarladıktan sonra mümkünse mermer bir yüzeyde içine bir tatlı kaşığı yumuşak tereyağ sürerek açın. Merdane kullanmak hamur işlerini sertleştiriyor. Bu yüzden elinizle açın. Daha sonra hamuru rulo yapın, kendi etrafında döndürürerek yuvarlak bir şekil elde edin. Tepside 20 dakika kadar beklettikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Tahinli çörek için; yine küçük bezelere ayırdığınız hamurları aynı açma tarifindeki gibi elinizde yuvarladıktan sonra elinizle açın. Ama bu sefer tereyağ yerine; tahin, şeker ve yağ karışımını sürün. Ne kadar bol sürerseniz o kadar güzel olur. Elinizi korkak alıştırmayın :) Arzu ederseniz ceviz serpin çok yakışıyor. Aynı şekli verin ve 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri serpin. Mısırlı dostlarımız tatlarına bayıldı. İnşallah siz de dener ve beğenirsiniz. Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder