10 Temmuz 2014 Perşembe
Güveçte Pastırmalı Kurufasulye
Arap dünyasında kuru fasulye yemeğinin olmadığını öğrendiğimde çok hayal kırıklığına uğramıstım. Daha çok soğuk meze gibi şeylerin içine katarak yiyorlar. Bizim yemeğini yaptığımızı öğrenince de bıyık altından gülümsüyorlar alaylı alaylı. Ama bir Türk olarak kurufasulye-pilav-turşu üçlüsünü değme lokantaların yemeklerine değişmem. Hele ki pastırmalı ve de güveçte pişmişse...
Malzemeler:
2 bardak kuru fasulye
3 soğan
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
2 tane biber
2 tane domates
3 kaşık tereyağ
2 kaşık mısırözü yağı
7-8 dilim pastırma
Kurutulmuş kırmızı biber
Kırmızı biber
Tuz
Yapılışı:
Fasulyeleri bir gece önceden veya sabahtan ılık suda bekletin. Diri kalacak şekilde haşlayın. Dikkat edin ezilmesin daha fırında da pişecek. Büyükçe bir tencerede 2 kaşık sıvıyağ ve 2 kaşık tereyağını eritin. İncecik kestiğiniz soğanları pembeleşene kadar kavurun. Bence zeytinyağlılar gibi lezzetli bir fasulyenin de püf noktası bol soğanı. Sırasıyla incecik doğradığınız biberleri, biberler biraz ölünce domatesleri ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra salçaları ekleyin ve biraz daha kavurun. En son fasulyeleri ekleyin beş dakika çevirip yaklaşık 2 bardak kaynar su ekleyin. Arzu ederseniz bu aşamada tencerede pişirmeye devam edin veya benim gibi güvece alın. Tuz ve kırmızı biberi de ekleyin. Ben yaptığım her yemeğe birkaç tane kurutulmuş acı biber ilave ediyorum. Yemeğe bir etkisi olmuyor ama acı seven tabağına alıyor ve çatalla yavaşça ezdiğinde acısı yemeğe çıkıyor. Acı seviyorsanız şiddetle tavsiye ederim. Fırına aldığınız veya ocağın üzerine koyduğunuz güveçte yaklaşık yarım saat daha pişirin. Ateşten almadan beş dakika önce pastırmayla bir kaşık tereyağını bir dakika çevirin ve güveçteki fasulyeye ilave edin. Yanına pilav yapmayı, hatta varsa turşu, hoşaf ve kuru soğanla beraber servis etmeyi unutmayın. Afiyetle...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Arap mutfağını bizimkine çok benzetiyorum aslında ben ama kuru fasulyeyi beğenmeyene yemekten anlamıyor derim ben :) Nasıl hor görürler benim kuru fasulyemi. Güveçte pişmişse hele çok daha lezzetlidir. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAfiyet olsun sevgili Deniz :) Ben de buraya gelmeden önce öyle düşünüyordum ama diğer dünya mutfaklarına göre benzese de pek çok farklılıklar var. Yani belki soğan, salça, sarımsağı bol kullanmaları, ete düşkünlükleri gibi benzerlikler var ama sebze yemeklerimiz, hamur işlerimiz, çorbalarımız çok farklı. Mesela mısırda çorba dedikleri şey et suyu veya tavuk suyuna salınmış şehriye. Çok nadiren mercimek çorbası. Ama hiç sevmiyorlar. Öğrencilerime ilk poğaça yapıp götürdüğümde birazını yemiş, birazını da ailelerine götürmüşlerdi tatmaları için :) Hele kahvaltı... Neyse, bir dokun bir ah işit oldu bu :) Ama kesinlikle katılıyorum size. Kurufasulyeyi sevmeyen benim için de yemekten anlamıyordur.
YanıtlaSil