Pages

3 Haziran 2014 Salı

Çıtır Börek (Baklavalık Yufkadan)



Ramazan ayına yaklaştığımız bugünlerde bu küçük börekler davet sofralarınız için ideal. Baklava yufkasından ama genellikle yapılanlar gibi ne çok yağlı ne de çok kuru.  Ben içini her zamanki favorimiz olan patates-peynir ile hazırladım ama siz arzunuza göre değiştirebilirsiniz.

Malzemeler: (60 adet küçük börek)

1 paket baklavalık yufka (Benim paketimden 40 adet yufka çıktı.)
6 kaşık  tereyağ
6 kaşık sıvıyağ
6 kaşık su

İçi için:

2 kaşık sıvıyağ
4 patates
1 soğan
200 gram tulum peyniri
Üçte bir demet maydonoz
1 kaşık biber salçası
Karabiber, kırmızıbiber, nane

Yapılışı:

Önce içi hazırlamakla başlayalım. Patatesleri haşlayıp rendeleyin veya ezin. Sıvıyağ ve küp küp doğradığınız soğanı kavurun. Pembeleşen soğanlara salçayı ilave edin, bir dakika daha karıştırıp ocağın altını kapatın. Patates, peynir, ince kıydığınız maydanoz ve baharatları ekleyin. Tulum peyniri ziyadesiyle tuzlu olduğu için ben ekstra tuz ilave etmedim.

Küçük bir tavada tereyağını eritin. Ocağın altını kapatıp sıvıyağ ve suyu da ilave edin. Dikdörtgen şeklindeki yufkaları aralarına yağ ve sulu karışımdan fırçayla sürerek 4 kat üst üste dizin. 4. katın üzerine uzun kenarına harcınızı koyun ve fazla sıkmadan rulo yapın. Fotoğraftaki ebatta kesin. Ben altıya böldüm. Tüm yufkaları bu şekilde bitirdikten sonra kalan yağ karışımını da üzerine sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

Bu böreğin üstüne genellikle yumurta sürülüyor ama yufkanın çok ince olmasından dolayı bence çok kokuyor. Zaten üzerine kalan yağ karışımını sürdüğünüzde gerek kalmıyor bence. Yine de arzu ederseniz siz ekleyin. Ayrıca baklavalık yufka seçiminde sadece nişasta ile açılan yufkaları kullanmaktan kaçının. Çok sert oluyor. İçeriğine bakarak un ve nişasta karışımıyla yapılan yufkaları almanızı tavsiye ederim. Afiyetle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Followers