28 Şubat 2014 Cuma
Tandır Böreği (Konya)
Geçen gün bir programda Konya'yı tanıtıyorlardı. Tandır böreği ismini duyunca sanki mutfakta pişiyormuş gibi kokusu burnuma geldi taa çocukluğumdan. Yemeyeli yıllar oldu. Haftasonu kahvaltısı özel olmalı diye düşünürüm. Bunu bahane edip bu pratikliğine zıt acayip lezzetli olan bu böreği pişirdim. Ben kahvaltı için yaptım ama akşam da başka yemekler olmasına rağmen kalanını ısıttık ve yedik. Hem kahvaltılık olarak hem de akşam veya öğle yemeği olarak yapabilirsiniz. Yanında bol yeşillikli bir salata ve ayran, daha ne olsun?
Elbette Konya'da bu börek aşağıdaki fotoğrafta göreceğiniz gibi tandır fırınında pişer.
Ben mecburen elektrikli fırında pişirdim. Tandır fırınında pişen börek kadar özlü olmadı elbette ama lezzet olarak onu hiç aratmadı. Tabi ki burada en önemli faktör içinde kullanacağınız peynir. Konya'da bu börek için hususi küflü peynir alınır. Sevgili kayınvalidem var olsun, memleketten kendi elleriyle yaptığı peynirden göndermiş. Civar köylerden getirttikleri koyun sütünden yapılmış taze peyniri defalarca yıkıyorlar, çörek otu ile karıştırıp büyük küplere basıyorlar. Sonra bu küplerin ağzını bezle veya asma yaprağıyla kapatıp ters çevirerek çakıllı kuma yatırıyorlar. Orada birkaç ay bekledikten sonra yenmeye hazır. Bu peynir beklediğinde kendi kendine küfleniyormuş ama ben hiç o kadar bekletmedim. Genellikle küçük buzdolabı poşetlerine porsiyonluk bölüp buzluğa atıyorum. Bu özel peynirin ismi "Çanak Peyniri". Büyük şehirlerde bu peyniri bulmak oldukça güç ama siz hazır alacağınız küflü peynir de kullanabilirsiniz. Gelelim tarife:
Malzemeler
Hamur için:
2.5 su bardağı ılık su
1 instant maya
1 kasık şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (Benim hamurum yaklaşık 1 kilo un aldı. Ama unun markasına göre değişiyor.)
Peynirli Harç:
400 gram peynir (Küflü peynir veya yağlı koyun peyniri)
1 büyük soğan
Bir çay kaşığı karabiber
Piştikten sonra içine sürmek için tereyağı
Yapılışı:
Büyükçe bir kasede yarim bardak ılık su, şeker ve instant mayayı karıştırın ve üzerini örterek 15 dakika bekletin. Şeker mayadaki bakterilerin hızla artmasını sağlayacak ve hamurunuz daha çok kabaracak. Sonra kalan malzemeleri de karıstırıp yumusak bir hamur elde edin. Yaklaşık 45 dakika hamuru dinlenmeye bırakın.
Ayrı bir yerde yemeklik incecik kestiğiniz soğan, peynir ve karabiberi karıştırın. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Biraz un yardımıyla dikdörtgen olacak şekilde açın. Boyutu bir kır pidesi gibi olacak. Ama biz hamuru daha bol tutacağız. Ortasına hazırladığınız harçtan koyup iki yandan birleştirin. Benim fırınım küçük olduğu için ben 3lü pişirdim. Üzerine hiçbir sey sürmeden daha önce hazırladığınız 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Önemli bir püf noktası var burada. Lezzeti nirvanaya çıkarmak için pişen böreklerinizi yan tarafından keskin bir bıçakla tek taraflı kesin. İçine çay kaşığıyla tereyağı doldurun ve hemen kapatın ki sıcağıyla içine çeksin yağı. Böreğimizin hamurunda yağ olmadığı için suçluluk hissetmenize gerek yok :) Bu yağ miss gibi tereyağ kokmasını sağlayacak ve böreklerimizi yumuşatacak. Burada tereyağın miktarı tamamen sizin arzunuza kalmış. Ben 6 börek için yaklasık 50 gram tereyağı kullandım.
Huzurla, sağlıkla afiyet olsun....
21 Şubat 2014 Cuma
Sebzeli Krep
Buna benzer bir krebi Ankara'dayken meshur bir kafede yemiştim. İçindeki brokoli ve mantarın uyumu lezzetini arttırdığı gibi, arasındaki bolca beşamel sosun sayesinde brokoli pek de ele vermiyordu kendini. Uzun zamandır eşime daha önce yemediği sebzeleri nasıl sevdirebilirim diye düşünüyorum. Brokolinin baskın şekilde hissedilmemesi beni bu tarifi yapmaya itti. Kitaplarda gönlüme göre bir tarif bulamayınca o günkü lezzeti anımsayarak kendim ürettim tarifi. Benzedi mi derseniz tadı hemen hemen aynıydı. Yalnızca kafede yediğim beşamel sos daha akıcıydı. Bir dahaki sefere unu daha az koymaya karar verdim. Gelelim tarife:
Malzemeler (4 kişilik)
Krep Hamuru:
2 yumurta
1 bardak süt
1 bardak un
1 fiske tuz
Tavayı yağlamak için az miktarda sıvı yağ
Sebzeli İç:
3 kaşık sıvı yağ
1 soğan
1 paket kültür mantarı
Yarım brokoli
3 adet yeşil biber
1 adet kırmızı ve sarı biber (Renklendirmek için, yoksa mühim değil)
Karabiber
Tuz
Beşamel Sos:
2 kaşık un
2 kaşık tereyağı
2 bardak süt
1 fiske tuz
Karabiber
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
Önce sebzeli harcı yapmakla başlayın. Brokolileri küçük çiçekler halinde bölün ve birkaç damla limon suyu eklediğiniz su dolu tencerede yedi, sekiz dakika kaynatın.Brokoliler yumuşadığında ayrı bir yerde hazırladığınız soğuk suyla dolu bir kaba alın ki güzel yeşil renklerini kaybetmesinler. Genişçe bir tavaya (varsa wok tavalar bu tarz soteler için ideal) yag ve halka halka kestiğiniz soğanları koyun ve dört beş dakika kavurun. Soganlar ölmeye baslarken ince ince kestiğiniz mantarları ilave edin. Mantarlar hemen suyunu bırakacaktır. Sotelemeye devam edin. Mantarlar bıraktığı suyu tekrar cekince julyen doğradığınız biberleri ve suyunu süzdüğünüz brokolileri ilave edin. Beş altı dakika daha sotelemeye devam edin. Tuzunu ve karabiberini ilave edip ocağı kapatın.
Sebzeli harç soğurken beşamel sosu hazırlayın. 2 kasık tereyağı ve unu küçük çelik bir tencerede kavurun. Rengi koyulaşmaya başladığında 2 bardak sütü bir yandan bir el çırpıcısıyla çırparak yavaş yavaş ilave edin. Muhallebi kıvamını alıp kaynamaya başladığında çok az tuz ve karabiberi ilave edip kapatın.
Krep içinse, cam bir kaseye 2 yumurta ve cok az tuz ekleyip el çırpıcıyla çırpın. Bu aşamada arzu ederseniz mikserden veya el blenderindan yararlanabilirsiniz. Ama bence zorlaştırmaya hiç gerek yok. Kek tariflerindeki gibi yumurtanın beyazlaşmasını istemiyoruz. İki dakika çırptıktan sonra sütü ve unu ilave edin. Aynı zamanda çırpmaya devam edin ki un topaklanmasın. Eğer bu aşamada un topaklanırsa hiç üzülmeyin. En son tüm karışımı bir elekten geçirin veya blenderla homojen bir karışım haline getirin. Ben büyükçe seramik bir tava kullandım ve bu ölçüden 4 adet krep çıktı. Siz arzu ederseniz daha küçük bir tavada yapabilir ve 6, 7 adet krebe ulaşabilirsiniz. Kızgın tavaya çok az birkaç damla yağ ilave edin ve birer kepçe krep hamuru dökün. Tavayı sağa sola çevirerek her yere eşit dağılmasını sağlayın. Çok çabuk kızarıyorlar dikkat edin.
Geldik birleştirmeye. Kreplerimizin yarısına bir kaşık yardımıyla beşamel sostan sürüyoruz. Üzerine harcımızdan bolca koyuyoruz ve fırına girmesi için bir borcam yahut fırın kabına diziyoruz. 4 krebi de bu işlemle tamamladıktan sonra üzerine kalan beşamel sosu döküyoruz ve üzerini kapatacak kadar kaşar peyniri rendeleyip fırına atıyoruz. 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar tutuyoruz.
Biraz el oyalayıcı bir tarif ama bence sebze sevenleri ziyadesiyle memnun edecek bir ana yemek. Hatta sevmeyenleri de benim gibi bu tarifle yemedikleri sebzelere alıştırabilirsiniz. Ben kızartıp tabağa aldıktan sonra, sıcakken içine bolca kırmızı biber, kara biber, köri ve top kekik eklediğim baharatlı patates kızartmasıyla servis ettim.
Aisopos'un dediği gibi "Huzur içinde yenen kuru ekmek, endişe içindeki ziyafetten iyidir." Huzurla, keyifle yiyebileceğimiz ve şükrünü edebileceğimiz sofralarımız olsun. Afiyetle...
Merhaba!
Cemil Meriç bir kitabında "Çok zaman kaybettim. Çok zaman ve biraz ümit. Yaşamak da bu galiba?" diye soruyor. Zaman kaybetmek icin geliyoruz dünyaya. Zamanı tüketip sonsuzluğa varmaya. Geçen vakit hep ömürden geçmesin, kimseler okumasa da gelecek için bir hatıra olsun, gurbetteki yalnızlığıma yoldaş olsun diye başlıyorum bu bloğa. Umarım güzel paylaşımlara, yeni dostluklara vesile olur. En güzel selamla...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)